Boktips

Tips för att fixa högläsningen

APRIL 27, 2023

Boktips

Laura Olsson, Leg. logoped, trebarnsmamma och student inom barnlitteratur.

En studie av Novus visade nyligen att högläsningen har minskat de senaste åren. Jag är mamma, logoped och barnboksförfattare och jag blir bekymrad av nyheten. Men ur en kris kan det komma något gott och här vill jag ge några uppmuntrande ord för den som kämpar med att läsa för barnen. För de flesta föräldrar vet hur viktigt det är. Men hur får man till det när det krånglar?

Ibland känns det som att man måste trolla med knäna för lyckas. Jag skulle säga att det viktigaste du kan göra är att visa barnet att du själv tycker om att läsa. Även om barnet inte vill lyssna, fortsätt att läsa högt. Kanske barnet vill läsa boken för dig istället? Då kan du lyssna intresserat och ställa frågor om det barnet berättar. Blir boken roligare om ni plockar in leksaker och leker det som händer? Häng med på det som barnet vill göra med boken. Följ barnets intresse och locka sen tillbaka till boken. ”Titta, här har ju en nalle också byggt ett torn precis som du. Vi ska se här i boken vad som händer sen! Oj oj oj, titta här då!”

Det är också viktigt att boken passar er. Välj en bok som både du och barnet kan tycka om. Ta hellre en kortare bok än en som är för lång.

Jag har själv barn i olika åldrar och visst kan de störa varandra när vi ska läsa. Alla vill sitta i mitt knä, alla vill svara om jag ställer en fråga, alla vill se bilderna lika bra. Den här situationen är inte lätt. Här kanske det fungerar bäst med rättvisa. De får sitta på var sitt av dina ben, titta lika länge och nära på bilderna och svara på varannan fråga. Eller prova att läsa när de är lite upptagna av något annat. Kanske kan de äta kvällsfika samtidigt? Kanske kan ni byta miljö: sätt er på en sten ute i skogen, på en bänk i parken eller varför inte nere i tvättstugan?

Har du ett mindre barn som stör det stora barnet kanske du kan läsa en stund när den lila sover? Eller låt den lilla leka med något kul under tiden. Sand eller vatten brukar vara uppskattat. Eller prova att plocka ihop spännande saker i en påse och låt den lilla utforska medan du läser för den stora.

Du känner dina barn bäst och om du fortsätter kämpa och visar att böcker är värda att satsa på, så har du gjort ditt barn en stor tjänst för livet. Är det så att du själv har svårt att läsa, finns det inlästa böcker som du och barnet kan lyssna på tillsammans.


Därför är det viktigt att läsa med barnen

  • Barnet lär sig om sig själv, andra människor och omvärlden. 
  • Det stimulerar tankeverksamheten och förmågan att tänka mer flexibelt.
  • Det stimulerar språket och förmågan att förstå och berätta.
Dela detta

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång