Träffa författarna bakom Pino, barnens favoritnalle

HemVäck läslustenFörfattarintervju

Eva Pils och Agneta Norelid är författarna och skaparna bakom den populära bokserien Pino, illustrerad av Kenneth Andersson. Skapandet av Pino har lett till stor framgång för trion som ville skapa en nalle som skulle göra saker som små barn enkelt kan förstå. Vi har haft nöjet att få ställa några frågor till författarna bakom succén.

Hej Eva och Agneta, böckerna om Pino är omåttligt populära hos barnen som använder Lylli!

Hur känns det och hur tror ni att det kommer sig?

Vi tycker det är fantastiskt roligt att barnen på Lylli tycker så mycket om Pino! Det gör oss jätteglada och det känns så bra att historierna med Pino når ut till barnen så som vi hoppats när vi skrivit våra böcker. Vi tror att det kan bero på att vi skriver böckerna så som vi uppfattar att små barn tänker och att vi skriver om det små barn känner igen sig i. Sen är det lite humor och feelgood, och det brukar barn gilla. Bilderna är tydliga, och text och bild relaterar till varandra i varje bild.

Vad tror ni att det är viktigt att barn läser om, är det viktigt att barnböcker är pedagogiska?

Vi tycker att det är viktigt att små barn ska kunna relatera till innehållet då de håller på att bygga upp sin förståelse av sin omvärld. Om barnen kan förstå och känna igen sig blir det automatiskt pedagogiskt om böckerna är bra. Ambitionen för oss är inte i första hand att skriva en pedagogisk bok, utan den ska i första hand ge igenkänning och glädje.

🔊

Superhjälpten Pino

Av Agneta Norelid, Eva Pils, Kenneth Andersson

Det här är superhjälten Pino. Det är många som behöver hjälp. Det fixar supersnälla Pino! Läs mer

Läs i Lylli appen

Vad gör ni när ni inte skriver barnböcker?

När vi inte skriver böcker jobbar vi med andra saker på Pinolek förlag. Tidigare har vi arbetat med små förskolebarn i olika verksamheter, men nu arbetar vi enbart med Pinolek förlag. När Kenneth inte jobbar med Pino gör han andra barnböcker och egna bilder.

Som barn, vad drömde ni om att bli när ni blev stora?

Eva drömde om att bli lärare och att jobba med små barn. Agneta drömde om att jobba med små barn i förskolan. Kenneth ville bli serietecknare.

🔊

Pino på månen

Av Agneta Norelid, Eva Pils, Kenneth Andersson

Pino åker till månen i en rymdraket. Katten följer med och hamnar i knipa när de har landat. Läs mer

Läs i Lylli appen

Vilka är era egna favoritböcker som ni har läst?

En av Evas favoritböcker är ‘Låt tistlarna brinna!’ av Yasar Kemal och en av Agnetas är ‘En underbar torsdag’ av John Steinbeck. Som barn älskade Eva alla böcker av Elsa Beskow, och Agneta älskade folksagor som ‘Mäster Skräddare’ och ‘Rödluvan och vargen’. En av Kenneths favoriter är ‘Tintin: Månen tur och retur del 1 och 2’. Som barn var det ‘Vad hände sen’ av Tove Jansson.

Hur tror ni att vi kan få barnen att läsa mer i en allt mer digitaliserad värld? Vem bär ansvaret?

Något som är viktigt är att börja läsa tidigt redan för bebisar i en enkel form. Ha böcker tillgängligt hemma och ha högläsning med barnen. Anpassa innehållet efter barnens ålder och intresse och acceptera att det kan bli korta stunder och inte alltid från pärm till pärm. Det måste vara lustfyllt och inte kravfyllt. Prata om det ni läst om. Ansvaret ligger på alla, föräldrar, skola och samhället i övrigt. Att det finns tillgänglighet och att förskolorna och skolorna satsar på mycket läsning. Det fungerar både att läsa fysiska böcker och digitala böcker. De båda kompletterar varandra.

🔊

Räkna med Pino

Av Agneta Norelid, Eva Pils, Kenneth Andersson

Pino lär sig räkna till 10, Pino räknar kompisar, moln, ballonger, frukter och många andra saker. Kul och lärorik! Läs mer

Läs i Lylli appen
Fakta om skaparna
Eva Pils
  • Född: Linköping
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Två barn och fyra barnbarn
Agneta Norelid
  • Född: Örebro men uppvuxen i Linköping
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Tre barn och ett barnbarn
Kenneth Andersson
  • Född: Örebro
  • Bor: Gotland
  • Familj: En son

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång