Josefine Sundström om skrivandet

HemVäck läslustenFörfattarintervju

Josefine Sundström är författarinnan och skaparen bakom den populära bokserien SagaSagor som följer femåriga Saga Louisa Larsson under livets små och stora ögonblick. Josefine har länge arbetat som programledare men sedan författardebuten 2010 med "Vinteräpplen" vill hon främst satsa på sitt skrivande. Vi har haft nöjet att få ställa några frågor till Josefine!

När skrev du din första bok och hur gammal var du då?

-Jag skrev en hel berättelse i en anteckningsbok när jag var fem eller sex år. Säkert femton sidor, med både bilder och text. Allt i versaler förstås. Min första roman Vinteräpplen kom ut när jag var 34. Då hade jag skrivit på den i cirka fem år.

🔊

Hockey

Av Josefine Sundström

När Saga och pappa städar hemma i gladhuset hittar de farfars gamla hockeyrör i garderoben. Kanske vill Saga testa att spela knattehockey, undrar pappa. Ibland är det svårt att veta vilken aktivitet man tycker är rolig. Alla kan behöva prova på lite, för att veta vad det är man längtar efter att göra. Kanske är det någonting annat än hockey i en mörk och kall ishall som Saga längtar efter. Läs mer

Läs i Lylli appen

Vad är det roligaste med ditt yrke?

-Jag älskar att berätta, att hitta på. Det är roligt. Sedan är det ju fritt också. Det är ofta bra, men ibland blir frihet svårhanterat. Till exempel när det är fint väder och man hellre är ute i trädgården än sitter inne och skriver. Men oftast har jag ändå bra disciplin. Tack och lov

Vad gillar du att göra när du inte skriver?

-Jag älskar ju att läsa. Dessutom tycker jag om film och att gå på olika typer av föreställningar. Eller på museum. Ibland tar jag fram mina färger och målar. Älskar att låta penseln dansa över duken.

🔊

Frisörpirr

Av Josefine Sundström

Saga är pirrig i magen. Idag ska hon klippa sig hos en riktig hårfrisör för allra första gången. Först ville inte Saga. Hon är håröm och dessutom vill hon fortsätta ha exakt så långt hår som hon redan har. Men när håret börjar bli trassligt som sockervadd och bråkar och gör ont när hon borstar det går hon med på att boka en klipptid. Läs mer

Läs i Lylli appen

Som barn, vad drömde du om att bli när du blev stor?

-Dansare eller kirurg. Jag blev dansare. Det fanns också en längtan efter att skriva redan när jag var barn, men jag trodde inte att författare kunde vara ett yrke.

Hur många böcker har du skrivit och vilken är din favorit?  

-Tror att det är 16 böcker nu. Har ingen favorit. Herre! Det vore ju som att välja mellan sina barn! Men jag har ju skrivit flest böcker om Saga, så SagaSagor ligger mig förstås väldigt varmt om hjärtat. Ibland tänker jag på mina romankaraktärer i Boel och Oscar. Vad hade de sagt och gjort? Och så har vi lilla Dam-Dam! Dam-Dam är döpt efter min dotter, som fick Dam-Dam som smeknamn när hon var bebis. Och Vinteräpplen var ju min allra första bok, den som gjorde att jag vågade ta klivet ut som författare. Nej, som sagt, jag kan absolut inte välja.

🔊

Bus eller godis

Av Josefine Sundström

Det är höst. Kalla vindar viner mellan husen där Saga bor. Saga tycker om hösten, men mörkret gillar hon inte. Mörker är kusligt, speciellt när Saga ska sova. Då händer det att hon tänker på spöken, monster, häxor och tjuvar. Just den här dagen tänker Saga extra mycket på sådant som är läskigt. Men nu är det hon som ska skrämmas. I alla fall lite. Det är nämligen halloween och Saga ska gå och ringa på dörrar och ropa ”bus eller godis” för första gången. Förra året var hon för blyg. Men i år har hon bestämt sig för att våga. Läs mer

Läs i Lylli appen

Vi är så glada för att vi fick prata med Josefine och att vi har flera av hennes fina böcker i Lylli-appen! Böckerna om Saga passar bäst för barn i åldern 3-6 år. Med sina färgglada och igenkännande illustrationer är serien perfekt i övergången mellan att läsa bilderböcker till att börja läsa textböcker.

Fakta om Josefine

Född: 1976
Bor: Sollentuna
Familj: Make och två döttrar.
Aktuell med: Nya boken SagaSagor: Raketer, småfåglar och hungriga dinosaurier.

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång