Boktips

Simma lugnt i sommar: Läs och prata med ditt barn om badsäkerhet

12 JULI, 2022

TIPS

LÄSLUST

SAMTAL

SVÅRA ÄMNEN

Råd och tips från Ann Wallbom Fagraeus, simlärare och f.d. ordförande i Svenska Livräddningssällskapet.

Vi på Lylli har pratat om badsäkerhet med Ann Wallbom Fagraeus, simlärare och f.d. ordförande i Svenska Livräddningssällskapet. Här kommer hennes bästa tips inför en sommar fylld med bad och liv.

Tänk vad det är kul att bada!


Jag började redan som väldigt liten att bada i havet i skärgården. Det var jättekul att guppa i vågorna och jag minns fortfarande den magiska känslan när jag - efter mycket övande - äntligen simmade för första gången! Sedan dess har jag lärt mig vindsurfa, segla laserjolle, simmat Vansbrosimningen många gånger- men att allt det är så kul och säkert började med det självklara: att lära sig simma!

Jag har nu varit simlärare i 48 år! Och det är fortfarande lika roligt att vara med och se när barn ”knäcker koden” till att få simtagen att fungera och vågar lita att de kan simma! Jag har även varit riksordförande i Svenska Livräddningssällskapet i många år, och vet att det finns en stor kunskap och engagemang i hela Sverige för att lära barn att simma och ha roligt i vattnet.

Hjälp barn ha kul i vattnet

Vi lär ut massor av tips på hur man kan hjälpa barn att ha kul i vattnet, även de som ännu inte kan simma. Att få en bra vattenvana är en viktig start, dvs lek på grunt vatten (där barnen bottnar). Man kan ha skattjakt efter fina stenar på botten, som gör att man vågar doppa huvudet och titta under vattenytan. Leka kull och springa runt så det stänker vatten överallt. Göra en äventyrsbana på havsbotten, och gå över stenar, sjögräs och tång. Varje tångruska, snäcka eller fin sten man kan plocka upp från botten ger 1 poäng! Vem kommer först till 10 poäng?

Bada säkert

Bada alltid tillsammans med dina barn! När små barn ramlar i från en brygga/ tappar balansen i djupare vatten så måste du finnas bredvid dem. De hinner inte skrika eller ropa på hjälp- de sjunker snabbt och TYST!

Innan de kan simma är det bra att ha dem på armlängds avstånd, då kan ni också hitta på nåt roligt tillsammans, doppa er, hoppa upp och ner och stänka på varandra. Tvinga dock aldrig ett barn att doppa sig eller doppa huvudet. Du får locka med något roligt istället så de blir stolta när de klarat de olika delmålen mot en bättre vattenvana.

Mina viktigaste tips

1, 2 , 3 och 4:  Bada alltid TILLSAMMANS med någon!
Lär barnen att alltid säga till en vuxen och inte bara springa iväg själva. Det gäller även vuxna, som behöver vara två, om något skulle hända.

5: Låt inte större simkunniga barn vara badvakt till sina småsyskon- att vakta icke simkunniga barn är uppgift för en vuxen!

6: Bland det farligaste om man är flera vuxna och barn på stranden är det ”kollektiva oansvaret”. Dvs alla vuxna tror att någon annan har koll. Turas om att ha aktiv koll och lägga mobilen åt sidan, var väldigt nära barnen i vattnet, och lämna över det tydligt och klart: t ex ” Nu går jag och simmar så nu får du ta över och hålla koll på alla tre barnen”!

7: Använd flytväst eller godkända simdynor! Badleksaker man flyter på kan gå sönder eller tappa luften.

Läs och prata med ditt barn

Att läsa om vad man kan tänka på när man badar kan vara ett roligt och bra sätt att lära sig på, och prata om tillsammans, samtidigt som man läser en rolig saga. Då blir det lättare att prata om en sak i taget i lugn och ro. Jämför gärna med vad ni själva gjort på stranden så blir det lättare för barn att förstå hur det ser ut just hos er, och vad ni ska tänka på. Och till sist: Att bada och simma och umgås vid vatten är jättekul både för barn och vuxna! Även små framsteg gällande vattenvana är stora och viktiga för barnet! Beröm, belöna, och tala om det för omgivningen! Då blir barnen motiverade att fortsätta träna mot målet: Att kunna simma!

Dela detta

Tre boktips:

Titelsida för Pino badar

Pino badar

0-3 år

Pino har lekt i parken. Nu är han lerig och smutsig och behöver bada. Hemma i badrummet badar han skumbad. Pino badar dockan och tvättar hennes hår. Katten behöver också bada. Men katten vill inte.

Läs mer >Skapa konto >

Böke Röke och Semla Kremla badar

3-6 år

Böke Röke är en liten röksvamp på fyra svamp-år. Han har precis lärt sig att simma och vill gärna bada med sin kompis Semla Kremla, men Semla Kremla tycker att det är lite läskigt. Hur ska Böke Röke hjälpa Semla Kremla att kunna bada med honom?

Läs mer >Skapa konto >

Luna och Liam på simskola

6-9 år

Liam är inte alls förtjust i att bada. Han ser inte fram emot att gå i simskola men det är tydligen något man måste. Luna älskar det. Hon hoppar från kanten och doppar huvudet. När veckan är slut ska alla ta märken. Luna tar Guldfisken. Men hur ska det gå för Liam?

Läs mer >Skapa konto >

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång