Boktips

Prata om skilsmässa med ditt barn – och ta hjälp av böcker!

19 MAJ, 2022

TIPS

Svåra ämnen

samtal

Råd och tips från Laura Olsson, legitimerad Logoped, om hur du som förälder kan prata om skilsmässor med ditt barn.

Skilsmässor och separationer är något som ingen vill vara med om, ändå är det vanligt.

Oavsett om det är din egen, en väns eller eller mormors skilsmässa så kan det kännas svårt att prata om det med barn. Genom att utgå från böckers handlingar och händelser kan det däremot bli lättare. Då får du och barnet höra om hur andra barn upplever situationer när föräldrar delar på sig. För yngre barn brukar det konkreta vara det viktigaste att prata om, men för de äldre barnen kan det handla om större frågor såsom varför kärleken tog slut.

De här böckerna handlar i grunden om skilsmässor och kan hjälpa er att prata om ämnet på ett avslappnat sätt, eftersom ni kan utgå från händelserna i böckerna. När ni läst, kan du ställa öppna frågor som börjar med ”Jag undrar …” eftersom den typen av frågor känns mindre krävande för barnet. Det kan vara bra om du själv läser böckerna först så att du vet vad de handlar om, kanske är det något särskilt du vill prata om. Är det något som du inte tycker passar att prata om för er, kan du hoppa över det så att du inte väcker en oro som kanske inte fanns från början. Om du ställer öppna frågor på ett kravlöst sätt kan du få reda på vilka tankar och känslor just ditt barn bär på. Då kan du utgå från det ditt barn svarar och tillsammans prata vidare om det. Den mysiga stunden när ni läser och pratar ihop är också ett bra sätt att visa kärlek och trygghet på för ditt barn. När barnet får sätta ord på sina tankar minskar oron och du visar att du bryr dig genom att lyssna.

Tips på böcker:

Vem stör

0-3 år

Hur känns det när pappas nya tjej hälsar på? Hon inte välkommen, fast hon har bullar med sig. Men hon kommer många gånger igen och hon är faktiskt ganska bra på att lägga pussel. Till slut känns det helt okej, kanske till och med roligt.

Läs mer >Skapa konto >

Leo och hans längtan

3-6 år

När Leos föräldrar skiljs åt tänker Leo på saker som han inte vågar säga till någon. Kan kärleken till honom ta slut, så som den gjorde mellan mamma och pappa? Pappa kan väl inte tycka om sin nya familj mer än han tycker om Leo? Det här är en bok med stora frågor, kanske passar den bättre för de lite äldre barnen?

Läs mer >Skapa konto >

Blir det kalas?

6-9 år

Franks föräldrar ska skiljas och han är så ledsen. Allt i skolan blir jobbigt men kompisarna är snälla och skolsyster är bra att prata med. Och faktiskt så ordnar mamma och pappa ett jättefint födelsedagskalas för Frank, tillsammans, trots att de ska skiljas.

Läs mer >Skapa konto >

Här är några förslag på frågor:

”Jag undrar, hur skulle det vara att bo hos mamma en vecka, och hos pappa en vecka, varannan vecka, såsom han i boken ska göra?” (Blir det kalas?)

”Jag undrar, vad tycker andra barn om när mammor och pappor ska skiljas?” (Blir det kalas?)

”Jag undrar, vad tänker barn på när mamman och pappan bråkar, så som de gör i den här boken” (Leos längtan)

”Jag undrar, hur känns det att sakna någon?” (Leos längtan)

”Jag undrar, hur kan kärleken mellan en mamma och en pappa ta slut egentligen?” (Leos längtan)

”Jag undrar, vad skulle hända om det kom någon på middag till oss, en vuxen som jag gillar?” (Vem stör?)

Nu börjar äventyret

Lylli är appen med 1000+ barnböcker som kommer till liv med ljud och bild. Prova gratis, avsluta när du vill.
Kom igång